Budyń jaglany z bananem i masłem orzechowym

by - 12:00


Znudziła Wam się owsianka albo jajecznica na śniadanie? To mam dla Was idealny przepis! Przepis na bardzo zdrowy, smaczny budyń jaglany z dodatkiem masła orzechowego i banana :)

SKŁADNIKI:


  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka (migdałowego lub krowiego)
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 banan

RZYGOTOWANIE: 

  • Kaszę wsypać na sitko i dokładnie przepłukać gorącą wodą z kranu. Wypłukaną kaszę włożyć do rondelka, wlać jedną szklankę mleka, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Do ugotowanej kaszy dodać drugą szklankę mleka oraz masło orzechowe, wymieszać i jeszcze przez chwilę podgrzać całość. Przełożyć do blendera, dodać połowę banana i zmiksować na gładki mus.
  • Wyłożyć do miseczek, dodać resztę banana pokrojonego na plasterki i posypać lekko kakao. Smacznego!


Przepis zapożyczony z bloga Kwestiasmaku.com

You May Also Like

3 Comments

  1. Budynia jaglanego jeszcze nie jadlam, ale widzę, że wygląda przepysznie mniami <3
    osttanio robiłam kotleciki cykiniowe z kaszą jaglaną- również polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na przekąskę wysoko węglowodanową. Warto właśnie zadbać o formę i energie jedząc takie przekąski.

    OdpowiedzUsuń